Ghost Diving duikt verloren vissersnetten op.

Ghost Diving duikt visnetten op. Ondertussen is Ghost Diving een begrip geworden en een stichting die zich bezig houdt met het opduiken van vissersnetten die achtergebleven zijn door vissers. Meestal wordt er gevist rond een wrak wat op de zeebodem ligt. Zo’n wrak is een broedplaats of schuilplaats van vissen en ander onderwaterleven in de zee. Vissers vissen daar graag omdat er veel te vangen valt. Omdat een wrak veel scherpe delen heeft kan er een vissersnet of deel van dat net blijven hangen en losscheuren. Uiteraard doen vissers dat niet met opzet, de visnetten zijn al duur genoeg. Deze verloren of verspeelde visnetten worden spooknetten genoemd en opgedoken door de vrijwilligers van de stichting Ghost Diving.

Voorheen werd de naam Ghost Fishing gebruikt en is later veranderd in Ghost Diving.

Spookvissen of ghost fishing.

Visnetten worden vaak door vissers, niet met opzet verspeelt. Spookvissen is de andere benaming. Ghost fishing wordt ook veel gebruikt. De stichting Ghost Diving duikt visnetten wereldwijd op en niet alleen in de Noordzee. Deze verloren visnetten worden na het opduiken afgevoerd en gerecycled waar weer nieuwe producten van gemaakt worden.

Verlaten Fish farm of visboerderij.

Zo mocht ik als onderwaterfotograaf mee met het team van Ghost Diving duiken op de onderzeeër HMS Perseus  die gezonken is in de tweede wereld oorlog in Griekenland. Dit was mogelijk omdat de stichting Healthy Seas een van de hoofdsponsors zijn. Later is het team van Ghost diving weer in Griekenland geweest om een fishfarm met verloren visnetten op te ruimen.