Onderwater in de Noordzee

De Noordzee onderwater is ongelofelijk mooi. Niet iedereen kan een kijkje nemen in deze mooie zee. Gelukkig ben ik hier vaak als onderwaterfotograaf geweest. We weten van deze zee niet zo heel veel als bewoner van Nederland, de beelden van de tropische zeeën kennen we allemaal wel. Ik vind de Noordzee een prachtige zee met een rijke historie door onder ander scheepswrakken uit de eerste en tweede wereld oorlog.

Zelf regelen

Mocht je willen duiken op de Noordzee dan moet je dit zelf regelen bij de charters die op een handje te tellen zijn. Wil je een walvishaai zien dan ga je naar een reisbureau of boek je een trip online naar de andere kant van de wereld. Binnen een paar dagen kun je hem gegarandeerd zien. Wil je naar een bepaald wrak toe of iets anders zien op de Noordzee dan is dit een stuk lastiger te regelen, er zijn geen reisbureaus waarbij je een duiktrip op de Noordzee kunt boeken. Ook het weer is bepalend, met windkracht drie wordt er al niet meer gevaren. Wil je een keer mee duiken op de Noordzee dan kun je dit bij charter de Aquila uit scheveningen doen waar ik vaak ben mee geweest.

Noordzee een donkere grauwe bak?

Wandelaars kennen deze zee als een donkere grauwe bak water waar niet veel te zien is. Tropische zeeën zijn meer bekend doordat er veel documentaires zijn gemaakt. Dit maakt de Noordzee onbekend en vaak onbemind.

De Noordzee ligt vol met wrakken en bijbehorende verhalen. Zoals booreilanden, onderzeeërs, oorlogswrakken en andere gezonken objecten. Er is veel mis op de bodem van de Noordzee. Er is ook veel moois te zien met prachtige verhalen als je je er in verdiept.

Doordat er veel hardsubstraat van onder andere oesters er niet meer zijn is het leven er op de zeebodem erg mager. Op scheepswrakken is er veel meer leven te bekennen. Helaas niet alleen het mooie van de Noordzee laat hij zien maar ook wat er mis is. Cor heeft veel Noordzee expedities meegemaakt. Vanaf de Bruine Bank tot en met de Doggersbank, Klaverbank, Borkumse Stenen en meer gebieden in de Noordzee. De bruine bank in de Noordzee heeft ook veel wrakken die bedoken zijn door mij tijdens een van de vele Noordzee expedities tijdens de stichting Duikdenoordzeeschoon.

Voor de stichting Ghost Diving maak ik tegenwoordig de onderwaterfoto’s in de Noordzee. Ghost Diving is global dus doe ik ook internationale duiktrips. Bezoek deze pagina en geniet van de foto’s die ik heb gemaakt, echt de moeite waard!

Fototips om onderwater te kunnen fotograferen in de Noordzee

Onderwaterfotograaf zijn is een best moeilijk vak. Je moet niet alleen een goed opgeleide duiker zijn met bijbehorende duik apparatuur om een goede onderwater fotoshoot te kunnen maken. Zeker als je in de Noordzee duikt, dan heb je een andere duikuitrusting dan wanneer je een duik maakt in tropisch water. Ervaring met een droogpak is vereist. Meestal wordt er ook niet op lucht gedoken maar met Nitrox. Dat is verrijkte lucht, in plaats van wat we aan de oppervlakte in ademen gebruiken we 32% zuurstof in onze flessen. Dat heeft allerlei voordelen waar ik het nu niet over wil hebben want je kijkt op een site over onderwaterfotografie.

Als onderwaterfotograaf heb je ook een goede onderwatercamera nodig die je blindelings kunt bedienen en ook tegen een stootje kan. Meestal is dat een spiegelreflex camera in een onderwaterbehuizing.

Met deze behuizing kun je alles knoppen bedien die je bovenwater ook kunt bedienen. Zorg ervoor dat je camera geen geheimen meer voor je heeft aan de oppervlakte. Onderwater ben je al met hele andere dingen bezig laat staan dat je daar alles moet uitzoeken hoe je camera werkt.

Het kan voorkomen op de Noordzee dat het nogal ruw weer is, dan is het heel lastig om uit het water aan boord te klimmen.

De camera aangeven moet dan zorgvuldig gebeuren. Spreek met diegene af die de onderwaterbehuizing aanpakt vanuit het water hoe die het veiligste aangepakt kan worden. Mocht de onderwatercamera van kunststof zijn dan zou deze het weleens niet kunnen overleven. Wil je ook een keer duiken en fotograferen in de Noordzee dan kan ik je ook hiermee verder adviseren.