Onderwaterfoto’s van jezelf.

Een onderwater fotoshoot met een model is een van de favorieten onderwerpen van Cor Kuyvenhoven. Als fotograaf maakt hij tegenwoordig ook onderwater kunst. De mens onderwater heeft iets magisch. De rust, de luchtbellen en de combinatie van zonnestralen maken een foto prachtig. En het mooie is dat iedereen met of zonder model ervaring dit kan doen. Cor leert je tips en trucs om dit als model te kunnen doen.

Hoe het onderwater fotograferen met modellen begon.

Zijn passie met onderwaterfotografie is begonnen door in de  Noordzee te duiken en onderwater te gaan fotograferen. Scheepswrakken die op de bodem van de Noordzee liggen met hun spannende verhalen zijn erg mooi om te fotograferen.

Veel van zijn foto’s kun je zien op de website van de Stichting Duik de Noordzee Schoon en van de stichting Ghost Diving. Een mooi voorbeeld is een  onderzeeër die na 100 jaar weer gelokaliseerd werd door een duikteam. Hoe mooi is dat om deze onderwaterfoto’s aan de nabestaanden te kunnen laten zien!

Foto’s van  een duikbuddy.

Als duiker ga je meestal met zijn tweeën naar beneden, in dit geval ging de buddy duiker mee als model om te laten zien hoe groot zo’n wrak is. Of om te laten zien hoe de “nettensnijder” die de wrakken ontdoet van verloren vistuig.

Zeker ook de onderwater bioloog die onderzoek doet naar het leven op zo’n wrak. Tijdens een van de vele Noordzee expedities van de Stichting Duikdenoordzeeschoon is er een mooi artikel over gepubliceerd.

Onderwaterfoto’s van mensen.

Zo is de interesse van Cor naar onderwater model fotografie opgewekt. Deze modellen zijn dan altijd duikers. Cor werd later een keer gevraagd om van mensen in een zwembad onderwater te fotograferen. Onderwater modellen in een zwembad of in het buitenwater vind hij sindsdien enorm leuk om te doen.

Zeemeerminnen, naakte mensen een duikarts of een rockband. Cor heeft hier veel in verloop van tijd veel ervaring mee gekregen om deze artistieke onderwaterfoto’s te maken.

In het album zwembadfotografie op deze website kun je meer voorbeelden vinden. Niets is te gek! Mocht je een idee hebben om een originele foto boven de bank of je bed te hebben hangen dan kun je Cor altijd benaderen via deze contactpagina.

 

Model moet alleen een zwemdiploma hebben

Je hoeft absoluut geen ervaring te hebben met modelwerk om een onder water fotoshoot te ondergaan. Het is echt niet moeilijk. Alleen een zwemdiploma is vereist, meer heb je echt niet nodig. Cor legt alles duidelijk en geduldig uit.

Als kind werd je verteld dat het gevaarlijk is om in het water te springen. Vaak zie je dat dat een probleem geeft als mensen onderwater gaan en daardoor bolle wangen maken en hun ogen dicht doen. Op de foto zie je dat dat er niet mooi uit ziet en daarom is het belangrijk dat je je ontspannen voelt. Dit kun je bereiken door eventueel van te voren om zelf in een zwembad te oefenen door je ogen open te houden en geen bollen wangen te maken.

In het buitenwater is een zwemtrapje waar je even op adem kunt komen voordat je weer aan de onderwater fotoshoot verder gaat. Je hoeft echt niet heel lang onderwater te zijn.10 seconden is al heel goed. De kracht zit in het herhalen. Als je dit meerder keren doet dan schiet Cor de beste onderwaterfoto’s.

Tussen deze sessies door laat hij je de geschoten foto’s zien waardoor jij snapt wat hij aan het doen is en zodat hij snapt wat jij goed kunt. Door dit tussen de duiken te doen worden er nog betere foto’s gemaakt. Communicatie onder water is heel lastig en daarom is het belangrijk om dit van te voren en tijdens een van de sessies dit goed door te spreken. Je zult zien hoe versteld je zult staan van je eigen kunnen!

Is een onderwater fotoshoot moeilijk om te doen?

Nee, een fotoshoot onderwater is voor iedereen goed te doen. Bijna alle modellen die je in dit album ziet hebben geen ervaring met model zijn, laat staan onder water ervaring hebben. Vooraf de onderwater fotoshoot is er een goede uitleg over hoe het maken van deze onderwaterfoto’s in zijn werk gaat. Dit kan een gesprek door de telefoon zijn of via beeldbellen of van te voren aan de waterkant, alles voor een goede onderwaterfoto! Het is belangrijk dat jij je lekker voelt en dat je vooral veel lol hebt. Je geeft jezelf letterlijk en figuurlijk bloot in het water. Wat vooral belangrijk is dat jullie elkaar leren kennen wat vertrouwen geeft en uiteindelijk ten goede komt van de foto’s.

Moet ik naakt onderwater?

Een naakt fotoshoot hoeft natuurlijk niet. Ook hier geldt weer waar jij je jezelf lekker bij voelt. Niks moet alles mag. Als je na afloop enorme spijt hebt gekregen of je de resultaten tegen vind vallen dan worden de foto’s weggegooid. Wat ook doorgesproken wordt is het publiceren van de foto’s. Wel of niet online, wel of niet taggen in posten op social media.

De mooiste onderwaterfoto’s worden bewerkt en opgestuurd via de mail of wetransfer. De bestanden worden verstuurd in 2 formaten, in het klein met naam van de fotograaf voor onder andere mail of social media en in het groot voor drukwerk om de foto’s te kunnen afdrukken om boven de bank te hangen.