Onderwaterfotoshoot

Onderwaterfotograaf zijn is een best moeilijk vak. Je moet niet alleen een goed opgeleide duiker zijn met bijbehorende duik apparatuur om een goede onderwaterfoto te kunnen maken. Zeker als je in de Noordzee duikt, dan heb je een andere duikuitrusting dan wanneer je een duik maakt in tropisch water. Ervaring met een droogpak is vereist. Meestal wordt er ook niet op lucht gedoken maar met Nitrox. Dat is verrijkte lucht, in plaats van wat we aan de oppervlakte in ademen gebruiken we 32% zuurstof in onze flessen. Dat heeft allerlei voordelen waar ik het niet over wil hebben want je kijkt op een site over onderwaterfotografie. Als onderwater fotograaf heb je ook een goede onderwatercamera nodig die je blindelings kunt bedienen en ook tegen een stootje kan. meestal is dat een spiegelreflex camera in een onderwaterbehuizing. Met deze behuizing kun je alles knoppen bedien die je bovenwater ook kunt bedienen. zorg ervoor dat je camera geen geheimen meer voor je heeft aan de oppervlakte. onderwater ben je al met hele andere dingen bezig laat staan dat je daar alles moet uitzoeken hoe je camera werkt. Het kan voorkomen op de Noordzee dat het nogal ruw weer is, dan is het heel lastig om uit het water aan boord te klimmen. De camera aangeven moet dan zorgvuldig gebeuren. Spreek met diegene af die de onderwaterbehuizing aanpakt vanuit het water hoe die het veiligste aangepakt kan worden. Mocht de onderwatercamera van kunststof zijn dan zou deze het weleens niet kunnen overleven. Wil je ook een keer duiken en fotograferen in de Noordzee dan kan Cor je ook hiermee verder adviseren.

 

Onderwater fotoshoot

Een fotoshoot met een onderwater model is een van de favorieten onderwerpen van Cor Kuyvenhoven. Als onderwater fotograaf moet je allround zijn vind hij. Het model was meestal zijn duikbuddy. Zijn passie met onderwaterfotografie is begonnen door in de  Noordzee te duiken en onder water te gaan fotograferen. Scheepswrakken die op de bodem van de Noordzee liggen met hun spannende verhalen zijn erg mooi om te fotograferen. Veel van zijn foto’s kun je zien op de website van de Stichting Duik de Noordzee Schoon en van de stichting Ghost Diving. Een mooi voorbeeld is een vermistte onderzeeer die na 100 jaar weer gelokaliseerd werd door een duikteam. Hoe mooi is dat om die beelden aan de nabestaanden te kunnen laten zien!

Als duiker ga je meestal met zijn tweeën naar beneden, in dit geval ging de buddy duiker mee als model om te laten zien hoe groot zo’n wrak is. Of om te laten zien hoe de “nettensnijder” die de wrakken ontdoet van verloren vistuig. Zeker ook de onderwater bioloog die onderzoek doet naar het leven op zo’n wrak. Tijdens een van de vele Noordzee expedities van de Stichting Duikdenoordzeeschoon is er een mooi artikel over gepubliceerd. Zo is de interesse van Cor naar onderwater model fotografie opgewekt. Deze modellen zijn dan altijd duikers. Cor werd later een keer gevraagd om van mensen in een zwembad onder water te fotograferen. Onderwater modellen in een zwembad of in het buitenwater vind hij sindsdien enorm leuk om te doen. Zeemeerminnen, naakte mensen een duikarts of een rockband. Cor heeft hier veel in verloop van tijd veel ervaring mee gekregen om deze artistieke onderwaterfoto’s te maken. In het album zwembadfotografie op deze website kun je meer voorbeelden vinden. Niets is te gek! Mocht je een idee hebben om een originele foto boven de bank of je bed te hebben hangen dan kun je Cor altijd benaderen via deze contactpagina.

 

Model moet alleen een zwemdiploma hebben

Je hoeft absoluut geen ervaring te hebben met modelwerk om een onder water fotoshoot te ondergaan. Het is echt niet moeilijk. Alleen een zwemdiploma is vereist, meer heb je echt niet nodig. Cor legt alles duidelijk en geduldig uit. Als kind wordt je verteld dat het gevaarlijk is om in het water te liggen. Vaak zie je dat dat een probleem geeft als mensen onder water gaan en daardoor bolle wangen maken en hun ogen dicht doen. Op de foto zie je dat dat er niet mooi uit ziet en daarom is het belangrijk dat je je ontspannen voelt. Dit kun je bereiken door eventueel van te voren om zelf in een zwembad te oefenen door je ogen open te houden en geen bollen wangen te maken. In het buitenwater is een zwemtrapje waar je even op adem kunt komen voordat je weer een keer onder water gaat. Je hoeft echt niet heel lang onder te zijn.10 seconden is al heel goed. De kracht zit in het herhalen. Als je dit meerder keren doet dan schiet Cor de beste foto. Tussen deze sessies door laat hij je de geschoten foto’s zien waardoor jij snapt wat hij aan het doen is en zodat hij snapt wat jij goed kunt. Nadat dat gedaan is worden meestal nog betere foto’s gemaakt. Communicatie onder water is heel lastig en daarom is het belangrijk om dit van te voren en tijdens een van de sessies dit goed door te spreken. Je zult zien hoe versteld je zult staan van je eigen kunnen! Vooraf de onderwater fotoshoot wordt er uitgebreid gesproken met je. Dit kan een gesprek door de telefoon zijn of via beeldbellen of van te voren aan de waterkant, alles voor een goede onderwaterfoto! Het is belangrijk dat jij je lekker voelt en dat je vooral veel lol hebt. Je geeft jezelf letterlijk en figuurlijk bloot in het water. Wat vooral belangrijk is dat jullie elkaar leren kennen wat vertrouwen geeft en uiteindelijk ten goede komt van de foto’s. Alhoewel bloot natuurlijk niet hoeft. Ook hier geldt weer waar jij je jezelf lekker bij voelt. Niks moet alles mag. Mocht je na afloop een enorme spijt krijgen dat je dit gedaan hebt dan worden de beelden terplekke gedeleted. Wat ook doorgesproken wordt is het publiceren van de foto’s. Wel of niet online, wel of niet taggen in posten op social media. Jij bepaalt wat er met dit beeldmateriaal gebeurt. Na afloop worden de mooiste foto’s bewerkt en in 2 formaten opgestuurd via de mail of wetransfer. De onderwater foto’s worden verstuurd in 2 formaten, in het klein met naam van de fotograaf voor onder ander mail of social media en in het groot voor drukwerk om die eventuele foto te kunnen afdrukken om boven de bank te hangen.