Freek Vonk zoekt zeevonk.
Onderwaterfotograaf zijn is erg leuk om te doen. Het leuke er van vind ik dat de lichtomstandigheden niet makkelijk zijn en daardoor uitdagend is. Boven water zijn die momenten er ook genoeg. Neem nu zeevonk. De combinatie weinig licht en water trekt mij ook erg aan. Het is enorm magisch om het zeevonk te zien en er met je handen doorheen te bewegen. Wanneer kun je zeevonk zien wordt mij vaak gevraagd. Dat is best lastig, het moet een tijdje warm zijn geweest en niet teveel wind. Op Facebook zijn er pagina’s waar je op kunt zoeken en je melding kunt maken.
Zo was het mij gelukt om een paar mooie zeevonkfoto’s te maken die door de Telegraaf.nl werden gepubliceerd. Veel mensen hadden dat artikel gelezen. Freek Vonk waarmee ik een aantal jaar geleden gedoken had, wilde dat ook eens zien. Ik kreeg van hem een berichtje wanneer ik weer ging kijken. Omdat het de dag ervoor zo mooi was was ik er weer. “Ik spring nu in de auto” hoorde ik Freek Vonk roepen. “Laterrrr” riep hij er nog achteraan. Zo heb ik de zeevonk foto kunnen maken met Freek in een foto. De grap Freek Vonk zoekt zeevonk was geboren. 🙂
Freek Vonk in Katwijk aan zee.
Zo stonden Freek en ik inderdaad later aan het strand bij Katwijk aan Zee. Mijn dochters die er ook waren konden het niet geloven dat Freek Vonk zou komen. “Pap, hou op met die grapjes!” Onbetaalbaar waren hun gezichten toen Freek kwam aanlopen.
Hier een paar fototips die ik gebruikte om deze foto te maken:
- Gebruik een groothoeklens of minimaal een standaard lens.
- Ga dicht naar je onderwerp maar pas het gespetter op je camera en lens.
- Zet je diafragma zoveel mogelijk open.
- Sluitertijd op 1/30
- ISO waarde instellen op 6400
- Gebruik geen flitser of lamp want dan krijg je teveel licht waardoor je het zeevonk niet meer ziet.
- Extra hulp kan geen kwaad. Mijn buurman Tim Kolbrink die ook mee was had Freek indirect uitgelicht door middel van strijklicht met het lampje van zijn telefoon.